keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Kesäherkkua

Olen jo monta vuotta halunnut kokeilla leipoa Britakakkua mansikka-aikaan, Muistan asian aina vasta syyskuussa kun selailen kesällä keräämiäni reseptejä. Marenki on yksi mun ehdottomista lemppareistani, pienenä rakastin äidin tekemää marenkisynttärikakkua.



Lomalla on onneksi aikaa perehtyä uusiinkin resepteihin. Kakku oli yllättävänkin helppo tehdä. Vaikkakin unohdin ottaa voin pehmentymään huoneenlämpöön, pohja onnistui mainiosti ja tästä kakusta tuli heittämällä uusi lempparini. Tämä vain taitaa olla selkeästi kesäkakku kun pakastemarjat eivät tähän oikein sopisi. Aion leipoa uudelleen kunhan mökkimme vadelmat kypsyvät.




Pohja:

125g leivontamargariinia
1 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kevytmaitoa


Marenki:

3 kpl valkuaisia
1 1/2 dl sokeria

Täyte:

2 dl kuohukermaa
3 tl vaniljasokeria
mansikoita ja/tai muita marjoja/hedelmiä

Koristeeksi:

mantelilastuja

Ohje:

Ota margariini pehmentymään huoneenlämpöön. Erottele keltuaiset, tämä kannattaa tehdä erillisellä kulholla jotta yhtään keltuaista ei joudu valkuaisten joukkoon. Ota valkuaiset talteen erilliseen vatkauskulhoon. Vaahdota sokeri ja rasva. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan.

Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan vuorotelllen maidon kanssa. Voitele leivinpaperi, levitä taikina sen päälle uunipannun kokoiseksi levyksi.

Pese ja kuivaa vatkaimet. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi (vaahto on hyvä kun voit kääntää kulhon ylösalaisin ilman että mitään tippuu=P) ja vatkaa sokeri vähitellen joukkoon. Kun seos on jäykkää ja kiiltävää, levitä se pohjataikinan päälle. Sirottele päälle haluamasi määrä mantelilastuja.

Paista britakakkua 175-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Puolita jäähtynyt kakkulevy. Nosta toinen puolikas tarjoilulevylle. Levitä päälle kermavaahto ja mansikat. Nosta toinen kakkulevy päälle.
























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti